Info Program Adeziune Youtube
Liga Banateana
Steagul Banatului Facebook Contact

 

 

 

Micile Timişori

14.11.2014

 

    Zona mea preferată din Timişoara este între Ronaţ şi Gheorghe Lazăr. Tot timpul mi-a plăcut să mă plimb primăvara şi toamna pe străzile acelea liniştite. Poate şi pentru că am trăit acolo mulţi ani, dar şi pentru că recunosc în spatele caselor (uneori chiar şi a blocurilor) acel miraj molcom al Banatului de odinioară.
Această zonă nu s-a transformat într-un amalgam urban cocălăresc, într-un cartier murdar şi gălăgios, asemenea altora, sau într-o cloacă de ţărănoi martalogi care fac mizerie oriunde calcă.
    Aici mai poţi să auzi câteodată vorbindu-se pe stradă româneşte în grai bănăţan, sârbeşte (e adevărat, tot mai rar) sau ungureşte. Într-o zi am rămas foarte surprins auzind două femei în vârstă conversând în şvăbeşte. Mi-am dat seama că nu am mai auzit de ani de zile acest dialect în propriul meu oraş, în care cu doar trei decenii în urmă trăiau câteva zeci de mii de nemţi. Vorba unei poezii: Ich han schon efters nohstudiert, was mit unsrem schwowisch mol passiert? În Timişoara vei auzi mai degrabă chinezeşte sau arăbeşte decât şvăbeşte…Vremurile s-au schimbat, şi nu neapărat în bine. Când ascultam la radio Wind of change în urmă cu 25 de ani nu ne gândeam în niciun caz la ceea ce avem acum… şi totuşi, din unele case încă mai poţi simţi duminica mirosul de zupă de găină şi rinflaiş. Încă mai poţi vedea oameni meşterind câte ceva în propriile verşteturi şi tişleraie, încă mai poţi adulmeca fumul de frunze arse, ardeii copţi, mustul de casă, ştrudelele şi varza acră. Vechea Timişoară nu a fost altceva decât un mare sat bănăţean, în care tradiţiile şi rânduiala nu se pierdeau, ci se păstrau cu sfinţenie. Timişorenii nu au avut niciodată figuri de oraş în cap. Cei care au ajuns din greşeală (şi nefericire) aici – le au cu prisosinţă. Timişoara nu a suferit niciodată de complexe de superioritate sau inferioritate, pentru că şi-a fost sieşi suficientă pentru a trăi şi prospera în linişte şi tihnă. şi fiindcă a fost umilită şi batjocorită, uneori şi-a ridicat glasul, chiar dacă nu-i stă în fire să se dea în stambă şi să facă ţircus.
    E ciudat să descoperi că într-o Timişoară înstrăinată şi depersonalizată încă mai există oaze timişorene autentice. În Ronaţ, în Mehala, în Iosefin, în Lahovary, în Circ, în Fratelia, în Freidorf…Pe străzi, în case, în curţi, în (puţine) localuri, în graiuri, în obiceiuri. şi în oameni.
    Acestea sunt micile Timişori ale amintirilor şi speranţelor noastre.


Goran Mrakić

Text preluat de pe http://goranmrakic.wordpress.com
____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

COMUNICAT DE PRESĂ

23.09.2014

 


 

În urma recentei ordonanţe date de Guvernul Ponta cu privire la posibilitatea temporară a "migraţiei politice" am fost puşi în faţa următoarelor alternative:

Să ne menţinem statutul actual de consilieri PNŢCD
Să ne declarăm consilieri independenţi
Să devenim membrii unui partid politic major

Cu părere de rău, considerăm că; la ora actuală PNŢCD se află într-o criză majoră de identitate, vizibilă prin nenumărate lupte interne, promovarea la nivel naţional a unor persoane cu totul străine de tradiţiile şi morala acestui partid istoric, precum şi prin îndepărtarea liderilor locali.

Ne exprimăm în continuare disponibilitatea de a ajuta la refacerea PNŢCD în măsura în care acest partid va reveni la tradiţia şi verticalitatea care l-au caracterizat la începutul anilor '90, dar acest lucru nu poate fi realizat atât timp cât personalităţi de calibrul lui Corneliu Coposu şi Ion Raţiu au ajuns să fie înlocuite de un Aurelian Pavelescu sau Elena Udrea… Nedorind să fim asociaţi cu astfel de decizii sau persoane am ales să ne continuăm activitatea în Consiliul Local al Municipiului Timişoara în calitate de consilieri independenţi, până la încheierea mandatului din iunie 2016.

Deşi am fost contactaţi de principalele forţe politice active pe plan local am hotarât să nu dăm curs ofertelor acestora considerând că statutul de aleşi locali independenţi ne oferă posibilitatea de a promova mai bine interesele oraşului şi principiile pentru care am hotărât să infiinţăm Liga Bănăţeană şi să ne implicăm în viaăa publică. Totodată prin statutul de independent ne asiguram că în perioada urmatoare nu vom avea şefi "de la centru" care să ne dicteze o atitudine politică partizană.

Vom fi deschişi dialogului cu toate forţele politice existente considerând că doar prin unirea eforturilor noastre vom reuşi să promovăm interesele comunităţii pe care o reprezentăm. Prin atitudinea şi proiectele noastre sperăm să rămânem un factor de echilibru şi respect într-un moment în care întreaga ţară este polarizată între diverşi actori politici.

Din partea Ligii Bănăţene

Consilieri Locali

Bogdan Herzog
Flavius Boncea____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

21 iulie 1718 - Passarowitz

21.07.2014

 


 

Astăzi se împlinesc 296 de ani de la semnarea Tratatului de la Passarowitz, între Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană şi Imperiul Otoman.


În urma acestui acord, Banatul şi alte teritorii stapânite de otomani sunt încorporate Casei de Habsburg. Este practic momentul de (re)naştere al Banatului, care a devenit din nou o provincie europeana şi creştină, iar măsurile luate de noua administraţie au reconstruit aproape de la zero o regiune aflată în degringoladă. 21 iulie 1718 a fost momentul care a dus la apariţia unei noi "ţări de Coroană", numită Banatul Timişoarei, Banatul timişan ori, simplu, Banat. Aproape tot ce ne (mai) face azi mândri că suntem bănăţeni nu ar fi existat fără acest moment. De aceea, considerăm că această dată este ziua Banatului, atât cât mai există el în conştiinţa unora.

Aşadar, urăm tuturor celor care simt că au ceva de sărbătorit astăzi un “La multi ani cu sănătace!”.____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

VRANI – Monografia satului bănăţan

26.06.2014

 


 

Liga Bănăţeană vă invită la lansarea de carte VRANI – Monografia satului bănăţan de Traian Constantin şi Ion Crega - Lerca, fiind astfel publicate două monografii autentice ale comunei Vrani din Caraş.


Evenimentele de lansare vor avea loc în data de 29.06.2014 ora 17.30 la Căminul Cultural Vrani cu ocazia Nigeii satului (rugii), dar şi la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara în data de 02.07.2014 ora 18.00.

Pentru că din păcate autorii celor două monografii ale Vraniului nu se mai află printre noi, ne vor fi alături copiii acestora, alţi fii ai satului, precum şi bănăţeni şi timişoreni iubitori ai istoriei acestor locuri dragi nouă.

Considerăm că e important de menţionat faptul că monografia apare din dorinţa mai multor vrăniemţi de a face cunoscut lumii întregi, dar mai ales Banatului, istoria satului lor mult iubit. Mulţi dintre ei chiar au efectuat demersuri în acest sens, dar din păcate pe unii boala sau vârsta i-a împiedicat să îşi ducă visul la bun sfârşit. O facem noi pentru ei. Prin urmare această monografie este dedicată tuturor celor care îşi iubesc locul de unde au plecat şi nu-l uită niciodată încercând să se implice într-un mod constructiv în viaţa satului respectiv.
Din dorinţa de a păstra şi a reda cât mai fidel manuscrisul celor doi autori, cei care au făcut posibilă apariţia acestei cărţi nu au intervenit asupra textului original şi a datelor prezentate în el, chiar dacă pe alocuri au existat unele inadvertenţe.

Prezenţa Dumneavoastră ne va onora!
Vă aşteptăm cu drag alături de noi.____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

COMUNICAT DE PRESĂ

23.06.2014

 


 

Liga Bănăţeană anunţă cu mare bucurie faptul că a fost admisă acţiunea prin care proprietarul casei Mühle va fi obligat să readucă imobilul la starea iniţială anterioară mutilării din luna mai 2012.


Vă reamintim că în urma inspecţiilor ulterioare demolării parţiale a casei din luna mai 2012, lucrările au fost oprite de către autorităţile competente, iar proprietarului imobilului – domnul Ionel Stancu - i s-a pus în vedere să ia anumite măsuri, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Societatea civilă a luat atitudine, participând la mai multe proteste chiar în faţa casei Mühle şi strângând semnături pentru a solicita exproprierea imobilului autorităţilor locale. Ca urmare, Primăria Municipiului Timişoara a acţionat în instanţă proprietarul cu scopul de a-l obliga să readucă imobilul la starea iniţială, anterioară demolării şi celorlalte acţiuni întreprinse fără respectarea autorizaţiei de construire obţinute.

Liga Bănăţeană, prin intermediul partenerilor noştri de la Pro.Do.Mo (Asociaţia pentru protecţia şi documentarea monumentelor şi patrimoniului din România), s-a alăturat Primăriei în acest demers. Deşi proprietarul s-a opus cererii noastre de intervenţie, instanţa a admis-o, motiv pentru care am putut să aducem o contribuţie activă şi importantă în această luptă împotriva proprietarilor care mutilează monumente istorice.

Deşi nu avem încă la dispoziţie toate detaliile admiterii cererii, sperăm că instanţa în înţelepciunea ei, a admis propunerea noastră de a impune un calendar - cât mai strict, dar realist - proprietarului în îndeplinirea obligaţiei sale de a readuce imobilul la starea iniţială. în caz contrar, Primăria Timişoara va avea dreptul să execute lucrările pe cheltuiala proprietarului.

Considerăm că acesta ar putea fi un moment important pe drumul către normalizarea situaţiei monumentelor din Timişoara. Pe lângă succesul din instanţă trebuie remarcate implicarea şi efortul comun al autorităţilor, al altor organizaţii şi al societăţii civile care au demonstrat că pot face front comun în apărarea unor principii care ar putea sta la baza unei normalităţi mai bune. Acesta este doar un pas - sperăm ferm - care nu trebuie să ne împingă către un optimism exagerat. Pentru Casa Mühle mai e de parcurs un drum lung până să o revedem aşa cum ne dorim. E un pas important dar reprezintă doar o luptă. Pentru a-l fructifica trebuie să ne asigurăm că va fi pus şi în practică în mod corespunzător. Mulţumim tuturor celor implicaţi. Dar în acelaşi timp atragem atenţia că este nevoie de implicarea (şi de răbdarea) lor în continuare.
Profităm de ocazie pentru a atrage atenţia că eventuala achiziţie în condiţii corecte de către Primărie a Casei Mühle ar putea reprezenta un traseu mult mai scurt înspre o restaurare corespunzătoare. Corelând acest scop cu importanţa pe care o are povestea casei pentru Timişoara şi aspiraţiile că tre titlul de Capitală Culturală putem să evaluă m ca oportună această cale şi să sugeră m revederea propunerilor Ligii Bă nă ţene în acest sens.

Conform specialiştilor consultaţi de către instanţă, încă nu este prea târziu pentru casa Mühle, cea atât de dragă nouă timişorenilor! Acest lucru nu poate decât să ne bucure pentru că abia aşteptăm să o vedem la fel de frumoasă ca înainte.

Dorim ca aceste demersuri pentru Casa Mühle să devină un precedent semnificativ în faţa tuturor acelora ce tratează cu dispreţ patrimoniul şi legea.


Liga Bănăţeană____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Bărăganul, Golgota Banatului

18.06.2014


 

Bărăganul, Golgota Banatului - acesta a fost titlul ediţiei din septembrie 2011 a Serii Bănăţene în care am dorit să comemorăm evenimentele petrecute în Banat în noaptea de 17 -18 iunie 1951. Vă invităm să ascultaţi mărturiile cutremurătoare ale unor oameni care au trăit acele momente groaznice.
Deportarea în Bărărgan - Sara bănăţană, septembrie 2011____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

COMUNICAT

25.02.2014

 


 

În şedinţa Consiliului Local Timişoara din data de 25.02.2014, la solicitarea Ligii Bănăţene, consilierul local Flavius Boncea a făcut următoarea interpelare referitor la modalitatea de integrare şi valorificare a vestigiilor băilor turceşti, recent scoase la lumină de săpăturile arheologice din Timişoara:


 "Pentru eventualitatea în care se decide ca ruinele recent descoperite în zona centrală să fie expuse în mod deschis, solicităm ca această abordare să se producă într-un mod controlat în care să se evite posibilitatea degradărilor definitive. Din informaţiile pe care le avem în acest moment rezultă că starea materialului descoperit nu este dintre cele mai bune, ruinele prezentându-se ca fiind deosebit de friabile, existând riscul ca, supuse fiind la intemperii, în cazul în care metodele de protejare nu se dovedesc eficiente, să se degradeze accentuat şi ireversibil. Presupunem că vor fi luate măsuri de contracarare a posibilelor efecte nedorite în vederea conservării elementelor ce urmează a fi expuse. Având în vedere cele de mai sus solicităm monitorizarea comportării în timp a elementelor ce urmează a se expune pentru a ne asigura că măsurile ce vor fi aplicate aplicate sunt eficiente şi ruinele vor putea supravieţui intemperiilor pe o perioadă îndelungată. Propunem ca primăria, corelând indicaţiile specialiştilor, să stabilească un program de monitorizare a comportării materialului expus."


Liga Bănăţeană


____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Comunicat de presă

10.02.2014

     Dată fiind gravitatea declaraţiilor făcute de deputatul PNL de Timişoara, Horia Cristian, în cazul construirii unui spital regional la Timişoara, declaraţii prin care acesta arată că nu îl intereseayă să susţină nevoile oraşului şi ale cetăţenilor care l-au propulsat în Parlament, Liga bănăţeană a iniţiat o petiţie online prin care solicită retragerea sprijinul politic deputatului Horia Cristian şi demisia acestuia din Camera Deputaţilor. Doritorii pot să citească textul întreg al petiţiei şi să o semneze la adresa: http://www.petitieonline.com/cerem_demisia_deputatului_horia_cristian>>


Liga Bănăţeană


____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

COMUNICAT

06.02.2014

 


 

Conducătorii noştri de la nivel central ne-au dovedit azi, încă o dată, că pentru ei Timişoara reprezintă doar acel loc bun de jefuit, cu locuitori care par a se fi resemnat cu faptul că destinul lor este acela de a munci pentru alţii şi de a plăti biruri fără a primi mai nimic în schimb.


    La împărţirea fondurilor europene pe care le aşteaptă România pentru exerciţiul bugetar 2014-2021 al Uniunii Europene, primul-ministru a anunţat că doreşte să aloce bani pentru trei spitale regionale. Bineînţeles că Timişoara nu este inclusă între cele trei locaţii, probabil pentru că în ochii "stăpânilor" noştri de la capitală, condiţiile mizere din spitalele de stat timişene, cărăşene, chiar şi arădene sunt suficiente pentru nişte bieţi plătitori de biruri.
Reprezentanţii noştri în guvern şi parlament nu au îndrăznit să-şi supere şefii şi au avut exact aceeaşi reacţie ca în urmă cu puţin timp, când au votat un buget naţional pentru 2014, în care nu era inclus nici un proiect al Timişoarei. Pe scurt, putem spune că suntem reprezentaţi la nivelul administraţiei centrale de multe nulităţi aservite, care acceptă în numele nostru toate nedreptăţile servite dinspre capitală, doar pentru aş putea păstra funcţiile şi a-şi vedea de interesele personale.
Dragi timişoreni, dragi bănăţeni, a sosit timpul să deschidem ochii şi să nu ne mai lăsăm înşelaţi de sistemul fanariot care ne guvernează acum. Nu mai trebuie să ne lăsăm minţiţi de cei trimişi de la centru ca să fie conducătorii noştri locali. Este mai mult decât evident că la ora actuală nici un partid politic şi nici un politician înscris în aceste organizaţii mafiote, cu sediul în capitală, nu ne reprezintă pe noi şi interesele locale. Scopul lor printre noi este doar acela de a se asigura că birurile sunt colectate şi trimise înspre "înalta Poartă".
A sosit timpul să lăsăm tot deoparte şi să ne unim forţele pentru a doborî acest sistem care ne nedreptăţeşte. Este cazul să nu mai acceptăm ca apărători ai intereselor noastre locale personaje care sunt subjugate din punct de vedere politic unor conducători aflaţi la peste 500 kilometri de noi şi pe care nu îi interesează Timişoara. Trebuie să ne ne facem auzit protestul împotriva aşa-zişilor lideri locali care promit în campanii că vor lupta pentru interesele noastre, iar în mandate se raportează doar la o ceea ce li se cere de la centru. Au vorbit luni întregi despre regionalizare, dar au uitat să ne spună că orice reformă este inutilă fără descentralizare administrativă şi autonomie fiscală. Acestea sunt cele două elemente în jurul cărora trebuie să ne unim, acestea trebuie să devină în cel mai scurt timp prioritatea numărul unu a tuturor locuitorilor din Banat, chiar dacă, din păcate, în actualul spectru politic nu există nici un partid care să susţină cu sinceritate aceste priorităţi.


Liga Bănăţeană


____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Seara Bănăţeană

13.01.2014

 


 

Ediţia cu numărul 37 a Serii Bănăţene va avea loc în data de 15 ianuarie, avându-l ca invitat pe d-nul dr. ing. Nicolae Ţăran.


Subiectul abordat se referă la actualizarea statisticilor ce privesc economia României, şi implicit, la locul Banatului în harta economică a ţării.

Vă aşteptăm la Bierhaus, str. Emanuil Ungureanu nr. 15, începând cu ora 19.30


Liga Bănăţeană


____________________________________________________________________________________________________________________________________

                                                                                 articole 2015          articole 2013

 

 

Liga banateana © 2014